Spytaj o najlepszą dla Ciebie ścieżkę rozwoju kariery: 22 250 11 44 | infolinia@ican.pl

Premium

Materiał dostępny tylko dla Subskrybentów

Nie masz subskrypcji? Dołącz do grona Subskrybentów i korzystaj bez ograniczeń!

Jesteś Subskrybentem? Zaloguj się

X
Następny artykuł dla ciebie
Wyświetl >>

Działania z myślą o zdrowiu przyszłych pokoleń

· · 4 min
Działania z myślą o zdrowiu przyszłych pokoleń

Działalność społeczna polegająca na promowaniu prawidłowego żywienia najmłodszych w trosce o ich zdrowie jest wpisana w misję Fundacji NUTRICIA i ma wymiar ogólnokrajowy. O roli działań popularyzujących ideę 1000 pierwszych dni życia, już od poczęcia, wśród polskiego społeczeństwa i ich długofalowych efektach mówi kierownik fundacji, Małgorzata Chmielecka.

Partnerem materiału jest Fundacja NUTRICIA.

NUTRICIA realizuje misję społeczną na wiele sposobów, m.in. poprzez działalność Fundacji NUTRICIA, która silnie podkreśla swoją odrębność. Jak misja CSR‑owa firmy przekłada się na misję fundacji i jej działalność?

NUTRICIA należy do grupy spółek DANONE, a misją DANONE jest dostarczanie zdrowej żywności tak wielu ludziom, jak to możliwe. Firma podkreśla, że żywienie w okresie 1000 pierwszych dni życia i kształtujące się w tym czasie nawyki mają decydujące znaczenie dla zdrowia dzieci teraz i w przyszłości. Misja „Zdrowe dzieci, zdrowa przyszłość” wykracza jednak poza podstawowe działania biznesowe, dlatego 21 lat temu powołano Fundację NUTRICIA.

Otrzymujemy wsparcie organizacji macierzystej na działania statutowe, a jednocześnie jesteśmy podmiotem niezależnym i samostanowiącym. Działania statutowe fundacji wspiera rada naukowa złożona z krajowych autorytetów w dziedzinie zdrowia i żywienia najmłodszych.

Fundacja korporacyjna, jaką jest Fundacja NUTRICIA, wytyczyła sobie trzy cele: badania, edukację i partnerstwo w zakresie żywienia człowieka. Czy po ponad 20 latach działalności można powiedzieć, że Polacy są bardziej świadomi wpływu jedzenia na jakość ich życia? Lepiej się odżywiają?

Blisko połowa polskich kobiet i 60% mężczyzn ma nadwagę. Jeśli rodzice są otyli, istnieje 70‑procentowe prawdopodobieństwo, że ich dziecko w przyszłości również będzie otyłe. Co więcej, to właśnie polskie dzieci tyją najszybciej w Europie – już ponad 22% obecnych uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub otyłość. Właśnie dlatego widzimy potrzebę prowadzenia stałej edukacji żywieniowej w całym kraju i działań skierowanych do opiekunów dzieci, bo w początkowym okresie życia kształtują się nawyki żywieniowe rzutujące na dorosłe życie. Razem z autorytetami w tej dziedzinie prowadzimy badania dotyczące stanu odżywienia i sposobu żywienia najmłodszych Polaków. Do tej pory dzięki naszemu finansowemu wsparciu zostało zrealizowanych pięć projektów badawczych. Najnowszy – „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia” – w 2016 roku z inicjatywy fundacji przeprowadził Instytut Matki i Dziecka. Okazało się, że znajomość idei 1000 pierwszych dni przekłada się na sposób żywienia najmłodszych i lepsze wybory żywieniowe dokonywane przez rodziców. Dzięki temu odnotowujemy mniejszy odsetek dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca z nieprawidłową masą ciała w stosunku do wyników badań z 2010 roku.

Dlaczego fundacja przykłada wagę do programu społecznego „1000 pierwszych dni dla zdrowia” i z nim połączonych „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” oraz „Czym skorupka za młodu…”?

Zainicjowany przez nas ogólnopolski program edukacyjny „1000 pierwszych dni dla zdrowia” jest odpowiedzią na alarmujące wyniki badań z 2011 roku dotyczące stanu odżywienia i sposobu żywienia dzieci. Jego celem jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz niemowląt i małych dzieci. Od ponad czterech lat realizujemy go w szerokiej koalicji z partnerami, pod honorowym patronatem Rzecznika Praw Dziecka. Zorganizowaliśmy ponad tysiąc eventów edukacyjnych, opublikowaliśmy cztery poradniki żywieniowe i zrealizowaliśmy sześć kampanii mediowych. Stworzyliśmy też platformę edukacyjną www.1000dni.pl, która jest źródłem wiedzy na temat żywienia kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz najmłodszych. Materiały tam zawarte są przygotowywane na podstawie danych pozyskiwanych z wyników najnowszych badań naukowych.

Realne efekty programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia” będą widoczne w ciągu kilku lat.

Niezdrowe trendy żywieniowe wciąż są bardzo silne, dlatego zwróciliśmy uwagę na potrzebę zmiany sposobu żywienia w żłobkach i przedszkolach. Aż 75% dziennego zapotrzebowana na składniki odżywcze powinno się dostarczać dziecku właśnie w tych placówkach. Z tego powodu powołaliśmy do życia program „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”. W jego ramach już ponad 118 tysięcy dzieci zostało objętych opieką edukatorów żywieniowych, którzy pracują na rzecz kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u podopiecznych tych placówek.

Odpowiadając na potrzebę zwiększenia świadomości lekarzy na temat karmienia piersią i prawidłowego żywienia w 1000 pierwszych dni, już od poczęcia, stworzyliśmy program edukacyjny w formie warsztatów organizowanych w największych polskich miastach „Czym skorupka za młodu…”. Jest on skierowany do przyszłych specjalistów – studentów i rezydentów pediatrii. Poza tym fundacja przyznaje granty badawcze i stypendia naukowe dla lekarzy i badaczy zajmujących się tematyką żywienia oraz dla dietetyków. Do tej pory przyznaliśmy także ponad 100 grantów na szkolenia laktacyjne, w trakcie których uczestnicy dowiadują się m.in. jak wspierać kobietę karmiącą piersią.

Czy dzięki współpracy/partnerstwu z ośrodkami medycznymi, organizacjami prozdrowotnymi i kadrą naukową udaje się łatwiej edukować społeczeństwo – myślę i o pacjentach, i o lekarzach?

Nasze działania mają charakter komplementarny. Dążymy do tego, aby eksperci, lekarze, dietetycy, położne i rodzice współpracowali ze sobą, ponieważ ważnym aspektem profilaktyki zdrowotnej jest wykształcenie i utrwalenie odpowiednich nawyków żywieniowych u dzieci. W ramach wspomnianego programu „Czym skorupka za młodu…” zrealizowaliśmy 17 warsztatów na temat „programowania” zdrowotnego skierowanych do młodych pediatrów, podczas których przeszkoliliśmy blisko 700 rezydentów pediatrii i studentów medycyny zainteresowanych tą specjalizacją. Chcemy, aby lekarz i jego zespół stali się partnerem dla rodzica, który pragnie zapewnić swo-
jemu dziecku zdrowie i odpowiedni rozwój.

Matki zazwyczaj chcą prawidłowo karmić małe dzieci i starają się przestrzegać nakazów pediatrów, szukać informacji w dostępnych źródłach. Jednak, kiedy dzieci stają się osobami dorosłymi, dość lekko podchodzą do tego tematu. Ilu pokoleń trzeba, aby zaszczepione w młodości zasady, między innymi dzięki fundacja, w końcu zaowocowały? Żeby wyniki badań zdrowia Polaków były zdecydowanie lepsze?

Wierzymy, że realne efekty zdrowotne, wynikające ze zmiany zachowań w kierunku zdrowszych nawyków i postaw żywieniowych społeczeństwa, zobaczymy w ciągu kilku najbliższych lat. Rezultaty powinny być trwalsze, bo działalność edukacyjną prowadzimy w partnerstwach, konsekwentnie i długofalowo. Odpowiadamy na rzeczywiste problemy społeczne zdiagnozowane m.in. w wyniku niezależnych badań dotyczących żywienia. Chcemy kontynuować rzetelną edukację młodych matek i ojców, więc w perspektywie czasu przyszłe pokolenia będą coraz zdrowsze.

Co poczytuje sobie fundacja za wyłączną zasługę, jeśli chodzi o standardy żywienia?

Od 1996 roku konsekwentnie realizujemy naszą misję, którą jest ochrona, promocja i zapewnienie zdrowia poprzez żywienie. Nasze kompleksowe działania skupiają się na trzech obszarach – badaniach naukowych z zakresu żywienia człowieka, edukacji związanej z żywieniem i partnerstwie dla zmiany społecznej w obszarze żywienia, mającym na celu wprowadzenie korzystnych zmian w systemie opieki zdrowotnej – zarówno nad kobietą w ciąży, jak i małym dzieckiem. Docieramy do wielu grup odbiorców – rodziców i opiekunów, lekarzy i położnych oraz opiekunów w żłobkach i przedszkolach. Dzięki temu w ciągu ostatnich 7 lat zmniejszyła się liczba otyłych dzieci w wieku 5‑36 miesięcy, a już 93% żłobków i przedszkoli dokonało zmian w jadłospisie lub sposobie żywienia dzieci, na przykład co druga placówka ograniczyła sól i cukier w potrawach. Zapraszam do odwiedzenia strony internetowej: www.1000dni.pl.

Rozmawiała Lucyna Macierzak